Flere billeder fra Pakistan
December 2004-Januar 2005

En del af den enorme Badshahi moske i Lahore. Næsten alle pakistanere er muslimer. Også sent om aftenen kan man finde fortovssælgere af snørebånd, plastikdimser og andet uundværligt kram.
I en anden stor moske var der sang og musik med en snes grupper, tilbeden af hellige relikvier - og mange interessante typer. Som overalt i Pakistan meget venlige mennesker. Balkonen på Lahore Fort hvorfra tidligere herskere lod sig hylde.
Ved indre omfartsvej i Lahore er der også plads til denne heste-taxa-holdeplads. Som stor kyllinge-spiser kan jeg ikke stå for sådan et motiv. Her i Peshawar.
Drageflyvning er meget populært, og sidst på eftermiddagen er himlen fyldt med drager. Snorene skal naturligvis have de rigtige farver, og det foregår på denne vej: Mellem nogle træstammer er der trukket kilometervis af snore, og manden med den farvemættede svamp løber nu frem og tilbage. Også på tekstilmarkedet kan man hurtigt få en ny farve på tøjet. Miljø- og arbejdstilsyn så jeg ikke noget til - og alt affald hældes bare ud i rendestenen.
Her er mit kyllingelår ved at blive varmet i ærtegrøden - tilsat lidt suppe fra gryden bagved giver det et herligt måltid. I anledning af den tilstundende Eid el Adha fest bliver gederne pyntet inden de skal slagtes. Halvdelen af kødet skal ifølge koranen uddeles til de fattige.
Manden sidder faktisk og udskærer en træskive med tekst og dekoration til en bryllupsinvitation - en anden form for kartoffeltryk. Mine venner i Peshawar, som på smugler markedet fik prisen på to Rolex ure presset så meget ned, at de også selv kunne få et hver.
På gaden ved retsbygningen i Lahore sidder der hver formiddag ved små træborde en masse fine herrer i jakkesæt. Det er advokater, som er klar til at tage imod kunder med juridiske problemer. Hovedbanegården i Lahore en regnfuld morgen.
Lerovnen til træfyring, en spand mælk, te og sukker er inventaret for denne te wallah. Og så en spand vand til at skylle de brugte kopper i (det samme hele dagen). På springmadrasfabrikken bukker vores ven her ca. 1500 fjedre hver dag. Løn: 22 kr. Han brødføder sin familie, er tilfreds og har haft dette arbejde i 20 år.
Hjemmet min første nat i Lahore - husets eneste regulære rum blev rømmet, medens min ven Tanveer i den orange trøje og hans familie på 8 overnattede i "tilstødende lokaler". Tanveer på sit trykkeri, hvor han silketrykker fantasifulde og flotte bryllupsinvitationer.

Grænseovergang ceremoni(teater)
Læs beskrivelsen her

Der har været et anstrengt forhold mellem Indien og Pakistan, og der er kun denne ene grænseovergang mellem de to lande her ved Wagah. Og så er den kun åben fra 09 - 16 hver dag. I begyndelsen måske af trods prøvede vagterne på hver side at håne deres modpart. Det er med tiden blev udviklet og koreograferet, så det nu er en turistattraktion på linie med vagtskiftet ved Buckingham Palace.
Imidlertid er der her stærke nationale følelser, og der er bygget tilskuerpladser på hver side af grænsen, så vagterne kan få opbakning af et talstærkt publikum Der er nærmest fodboldlandskamp stemning når cheerleaderen her råber Leve Pakistan. På den anden side er det nok tilsvarende Leve Indien.
Det hele går ud på at tage de respektive flag ned, hvilket er blevet til 1 times forestilling i de mest fantasifulde gangarter og andre gebærder. Her foran den lille tribune forbeholdt kvinder. Til netop denne opgave er der udvalgt specielt høje og flotte fyre, som taler engelsk med turisterne, når de bagefter gerne vil fotograferes sammen med vagterne.
Hver gang et holds mandskab overgår den anden side bryder jublen løs, og her gælder det om at nedtage flagene på kryds uden at de vikles ind i hinanden. Til sidst foldes flaget og føres højtideligt tilbage til nattens opbevaring et sikkert sted - hvorefter vagterne stiller op til fotografering.

Se også flere billeder fra Indien.