Polen, maj 2006

Denne gang henlagde Thorkild og jeg vores vandretur til Polen. Det var længe siden, vi sidst har været af sted, for i mellemtiden er Thorkild og Norma blevet forældre til 2 dejlige tvillinger.

Nu er svigermor på besøg, så Thorkild fik fri til et par dage uden bleskift..

Vi havde på internettet fundet en spændende naturpark, Drawienski Park Narodowy, ca. 120 km fra den tyske grænse, med floder, søer, bævere og store skove. Området var før 1. verdenskrig en del af Tyskland, og vi så flere steder skyttegrave og bunkers fra krige langt tilbage i historien.

Drawno, som er sidste by inden naturparken, hvor vi fik købte sidste forsyninger. Vejen var ikke for god, men til gengæld fandt vi en herlig plads med masser af brænde til et godt bål - og vi har det hele for os selv!
Teltene slås op tæt ved floden ..og Thorkild tager hul på den første dåse leverpostej.
Næste morgen starter vandreturen - her går vi på en del af skyttegraven fra den pommerske krig. En anden del af skyttegraven med årstallet 1884 hugget ind i stenene. De historiske oplysninger om området var desværre - i modsætning til flora og fauna - ikke oversat til tysk...
Overalt var der vidnesbyrd om de mange bævere. Netop som vi nåede dette skur begyndte det at regne, så vi delte vores øl med nogle fiskere.
 
Trods regnen fik vi hurtigt etableret et godt bål  
På Trangiaen steger jeg her røgede kyllingelår, indkøbt hos den helt lokale lille købmand (hvis hovedomsætning tydeligvis var drikkevarer). I løbet af kort tid kom en del andre landsbyboere for at tage del i det gode selskab. Blandt dem var en 82-årig tysker, som var født her på stedet, og som havde siddet i russisk krigsfangelejr i 5 år efter afslutningen på 2. verdenskrig. Spændende beretning.
Trods regn og vodka lykkedes det os at få stillet teltene op .og dette var den flotte udsigt der mødte os næste morgen
Én af vore venner fra aftenen var bestyreren på det lokale vandkraftværk, kapacitet 1 MW. Kraftværket er bygget i 1903, og alt det originale udstyr kører fortsat - det er således fra dengang det var en del af Tyskland. Her viser han tegningerne fra Siemens, dateret april 1941, hvor de også har haft tid til at planlægge en udvidelse af opdæmningen.