Negombo, Sri Lanka, december 2006

Mit hotel ved fiskerstranden. Som på det meste af rundrejsen var jeg også her eneste turist. Lige udenfor min balkon blev fiskene hver morgen bredt ud til tørring i solen. Om aftenen blev de pakket sammen igen, hvilket gentog sig indtil de var helt tørre.
Her om morgenen bliver stakken pakket ud og lagt til tørring. Mange af fiskene er helt små - her til sammenligning ved min storetå.
Disse sardinagtige småfisk bliver renset med et hurtigt snit på den skarpe kniv, der holdes med fødderne.   Et hold piger og kvinder, der renser småfisk på stranden.
Negombo ligger ved et mangroveområde, hvor der er fint læ for fiskerbådene - her renses der garn efter dagens fiskeri. Ved indløbet til lagunen ser man de spinkle både med de store sejl og støtte"hjulet" komme ind med morgenfangsten.
Jeg lånte en cykel og kørte en tur i området. Til min overraskelse var der ingen "papkasse-boliger", men derimod mange nydelige gader med énfamilieshuse. Et tydeligt vidnesbyrd fra hollændernes kolonitid er de mange kanaler i og omkring byen.
Det absolut mest udbredte køretøj i Sri Lanka er tuk-tuk'en - en slags udvidet knallert med bagsæde. Negombo er en kristen enklave, og her så jeg som det eneste sted hentydninger til julen.
Alle vil gerne fotograferes - og især mødre med småbørn på armen bliver begejstret over at se sig selv på digitalkameraets skærm. Børnene leget med simple midler: Højdespring med en pind og et par stole. De balancerende sten øger højden.
De buddhistiske landes "skraldemand", den hellige ko, rydder op i affaldet. Jeg blev her budt på en skål med palmevin, som smager glimrende - og jeg slingrede faktisk lidt på cyklen bagefter.
Det gav appetit til frokosten, som jeg fik på et lokalt spisested: Masser af ris og 5 slags karry for 6 kr. Det var lækkert og blev i forskellige varianter min faste menu de næste tre uger. De lokale spiser altid - ude som hjemme - med fingrene. Bemærk at tallerkenen har en plastfilm, så man ikke behøver at vaske op bagefter. Meget hygiejnisk, men det er fra årsskiftet blevet forbudt i et forsøg på at begrænse forureningen med plastmaterialer. 

Læs næste del her