De gamle Kongedømmer, Sri Lanka, december 2006

Det første kongedømme blev grundlagt for ca. 2400 år siden og de fortsatte med skiftende hovedstæder indtil portugiserne koloniserede landet i 1505. Her en ruin fra det kæmpestore område ved Polonnaruwa, der viser den høje grad af bygningskunst på det tidspunkt vi kalder jernalderen, og hvor vore forfædre boede i lerklinede huse. Farverne, ruinerne og stemningen minder mig meget om mayaerkongen Pakals Palenque i Mexico (hvor det også regnede). Se http://www.sopax.dk/Rejser/USA-Mexico/USA8.htm 
Med udsigt til søens lotusblomster sidder Buddha i sin kendte meditationsstilling, udhugget i bjerget. Nogle sokler bliver repareret - det foregår tilsyneladende helt efter samme teknik, som man brugte for 2000 år siden.
En typisk busholdeplads på min vej gennem området. Busserne er utroligt effektive: På mine talrige ture ventede jeg aldrig mere end 10 min på at komme videre.   I disen ses her nogle af de uendelige rismarker.
Det regnede non-stop, så da jeg besøgte denne gård med krydderier og helbredende urter, var der ikke vejr til markvandring. I stedet fik jeg en gang massage med olier udvundet af egne produkter. Denne hellige klippe, Sigiriya, blev for mere end 2000 år siden brugt som kloster. Jeg skal nu bestige klippen, og nåede trods regnen helt op på toppen, hvor der også er rester af bygningsværker. 
Undervejs kom jeg igennem nogle beskyttede udhæng, hvor der på væggen fortsat er tydelige freskoer af en buddhistisk gudinde, Devi, malet for ca. 1000 år siden. I det hele taget er disse huler gode at male på. Her det næste sted, Dambulla, som daterer sig tilbage til 1. århundrede B.C.
Den buddhistiske religion har absolut ikke noget imod at afbillede deres inspirator - der er faktisk ca. 150 Buddha figurer bare i disse huler. Klinet op ad bjerget er bygget dette indgangsparti til hulerne - meget praktisk for husly i sådan et regnvejr.
Der er altid aber ved templerne, og denne her har også søgt husly for regnen.  Nedenfor bjerget har nogle japanske buddhister finansieret denne kæmpestatue af Buddha med tilhørende tempel.

Læs næste del her