Nuwara Eliya og højlandet, Sri Lanka, december 2006

Man fornemmer straks det engelske aristokratis indflydelse i dette bjerg resort (1900 m) - her kunne man trække vejret i den friske luft, når heden ved kysten blev for voldsom. Klimaet giver både regn og sol i rigelige mængder, så markedet bugner med blomster og grøntsager.
Også i byens dejlige Victoria Park gøres der klar til forårsplantningen: Her bæres en dynge møg hen til et nyt bed, hvor det sprtedes omhyggeligt ud med hånden. Og bedene bliver lavet med millimeter nøjagtighed - de engelske gartnere har ikke levet forgæves.
I de private køkkenhaver bliver højbedene til grøntsager også omhyggeligt gødet og kantet af. Jeg kom herop med toget - ca. 15 km i timen - plus et par timer ekstra, da vi kørte af sporet ved denne bro.
Passagererne tog det med godt humør. Der var ingen ledige pladser, da jeg steg på, så sammen med Thomas fra Østrig fik vi overladt kassen med gryder i restaurationsvognen. Den åbne dør gav en fortræffelig udsigt.
Ved hjælp af diverse stykker tømmer lykkedes det at få toget op på skinnerne igen. Imens strakte passagererne ben med en tur i solskinnet.
En typisk station på rejsen gennem højlandet. Og udsigten til de uendelige teplantager.
Ved middagstid blev der gjort klar til frokosten. Her presses der hvidløg med en flaske arak, der for en sikkerheds skyld er tømt. En ny variation af ris, karry, linser og grøntsager bliver tryllet frem.
Her hældes der op til min portion. Resten af de svitsede løg i chili blev brugt som pålæg på disse brødhumpler og solgt som lækre sandwich om eftermiddagen.
På Pedros teplantage bliver der også værnet om traditionerne med klippede planter. De tamilske kvinder har travlt med at plukke tebladene. De havde strejket i et par uger for at få hævet deres minimumsløn til ca. 17 kr om dagen.
Her holdes der en kort frokost - ellers er arbejdsdagen fra 08 til 17 seks dage om ugen. Når kurvene er fyldt op, afleveres indholdet på samlestedet, hvor bladene pakkes i 10 kg sække. Derfra køres de til fabrikken for videre forarbejdning.
Dette er første dag efter strejken, der resulterede i en dagløn på 15 kr - forudsat de opfylder akkorden og ikke er syge. Udsigt over højlandet, hvor en bonde gør klar til dyrkning på de anlagte terasser.
Mine værter i Bandarawela. Nimal er landmåler og datteren Vindya studerer på en Business School i Colombo. Vindya havde to andre piger på besøg: Christina fra München og Niuma fra Maldiverne. Christina havde hjemve, så familien havde pyntet et juletræ for hendes skyld.
En regnvejrsdag gik jeg en halv snes kilometer i nabolaget. Der var flotte udsigter. Højt humør hos denne familie, selvom kraftige regnskyl har ødelagt terrasserne. De bliver her repareret.
Undervejs kan få sin sult stillet ved f.eks. en bod, der damper majskolber. Eller på denne nydelige I restaurant, hvor jeg igen var eneste gæst, og hvor jeg her får serveret mine sædvanlige 5 karryretter til frokost.
Utallige var de gange, hvor jeg fotograferede ferierende familier ved diverse seværdigheder. Her gør manden gengæld og fotograferer mig sammen med sin familie ved den udhuggede Buddha statue i Dowa templet. De møjsomt tørrede fisk fra Negombo havner også her i højlandet. Dybfrosne varer er endnu ikke rigtig slået an ret mange steder i Sri Lanka..
Jeg kom forbi et stort Hindu tempel, der som sædvanlig er flot og farverigt dekoreret. Her et udsnit af en figur fra Hindu templet.
Det viste sig, at menigheden er i gang med en 3 måneders faste inden de i januar 2007 skal på pilgrimsrejse til Indien for at deltage i et kæmpe træf med andre hinduer. Inde i templet blev der tændt bål og røgen var tæt..
Her er et udsnit af et meget stort vandfald, hvis øverste del dog på grund af disen gemte sig i skyerne. Bemærk badepladsen nederst til højre. Her tog især kvinderne bad, hvilket som altid ved offentlige bade foregår indhyllet i et stort stykke stof. De har dog stor erfaring i alligevel at blive vasket på det meste af kroppen.

Tryk her for at læse næste afsnit.