Thailand, februar 2000

Med Camillas store rygsæk fløj jeg i februar 2000 til Bangkok, hvor min gamle kollega, Holger, hentede mig i lufthavnen og stillede værelse til rådighed for første overnatning. 

Efter en kort udflugt til Pattaya kørte jeg med bus op gennem landet og tog først på en 4-dages junglevandring i grænseegnen mod Burma. 

Derefter videre nordpå til Chiang Mai, den Gyldne Trekant, et kort smut til Burma og med en flodbåd ned ad Mekong Floden ind i Laos. Gennem Vientianne tilbage til Thailand og en afsluttende spadseretur rundt i Bangkok. 

Holger og Somchit ved deres dejlige hus i Bangkok Med Somchit ved stranden i Pattaya, hvor sælgere tilbyder herlige fiske snacks, frugter - og meget andet.
Vi var 4 danskere på jungle turen, og her ankommer vi midt om natten til en låst og noget suspekt hytte i Mae Sot. Senere kom der dog en mand, som serverede dejlig Thai-morgenmad med ananas og papaya. Ved daggry gik det videre på ladet af en lastbil 150 km ad Dødens Landevej langs grænsen til Burma, hvor der tidligere var en del kampe. Her ses en bakketop med burmesiske flygtninge. Nu sker de fleste ulykker på grund af vejens helt utroligt dårlige tilstand, og der blev uddelt søsygetabletter til at modvirke rutsjebane turen.  
Terrassen på vores "hotel" i Um Phang Hovedgaden i Um Phang
Jungleturen startede let med en sejltur på bambustømmerflåde. Flotte scenerier langs floden - her sejler den anden båd gennem et regnbue-vandfald. Der var en styrmand med hver tømmerflåde, så vi kunne bare læne os tilbage og nyde turen.
Den medbragte frokost bestod af ris og kogte grøntsager i en plastpose - som smagte herligt i den friske luft.  Efter sejlturen gik det til fods ind gennem junglen (hvor jeg stadig slæbte rundt på min 25 kg tunge rygsæk).
Vi passerede en del ustabile bambus broer - som vaklede, men holdt. Overnatning i junglen i de medbragte telte - medens vore 2 guider tilbereder aftensmaden.
Her var vi heldige at fange en frø - så bliver der kød til aftensmaden! Under den anstrengende vandring kom vi meget belejligt forbi et vandfald med en dejlig pool til en forfriskende svømmetur.
Her er det så mig, der svømmer lidt rundt. Vi overnattede i en meget afsondret landsby med beboere af Karén-stammen. Som en sjældenhed var der ikke elektricitet - og derfor heller ikke TV.
Madlavning forgår på et bål ude i gården, medens grise og høns løber rundt under husenes pæle. Alt affald smides nemlig bare ned gennem gulvrevnerne, og så sørger dyrene for renovationen. På en åbning i junglen spiller drengene fodbold på de tørre rismarker, der ligger brak inden næste sæsons risplantning
Næste dags tur startede på elefantryg. Man sidder i en slags sammenbundet tremmekasse, og det kan godt være lidt svært at holde sig fast når det store dyr gynger af sted.
Også turen gennem floden klarer elefanten En sidste vandretur - og vi kommer ud til en jordvej, hvor vi bliver afhentet af en pick-up.
Tilbage i lejren får jeg lov at holde drengens legekammerat - en lille abe. Jeg kører videre mod nord, hvilket som regel foregår med pick-up lastbiler. Når de ikke kører længere, er der straks nogle andre parate, og på disse holdepladser kan man så få noget at spise fra mere eller mindre primitive gadekøkkener. 
I byen Chiang Mai var der blomster festival med store optog af flot pyntede biler. Også her var der masser af lækkert Thai-mad, som f.eks. denne kyllingegrill.
Denne by, Mae Hong Son, blev grundlagt af flygtede soldater under Mao's kinesiske revolution. Tidligere har de levet af opiums dyrkning, men nu har de specialiseret sig i te og jordbær! Her er det morgenmarkedet (jeg boede bag det brune vindue i bygningen til højre) Disse to kvinder stod også på morgenmarkedet, iført deres traditionelle stammeklæder. Vi er altså også temmelig langt ude på landet, da byen ligger godt gemt oppe i et bjergområde.
Ved Thailands nordligste spids, Mae Sai, er der en grænseovergang til Burma bag det blå banner på denne bro. Jeg gik en tur over på et én-dags visum. Burma-siden er temmelig primitiv og fattig sammenlignet med Thailand, men templerne er også i Burma flot udsmykkede.
I det nordlige Thailand danner Mekong-floden grænse til Laos. Dette er et temmelig fattigt land, så de driftige Laos-kvinder (i forgrunden med den sorte hestehale), henter varer på Thai-siden (og smugler dem formentlig over) i de slanke flodbåde.  Jeg tog også over på Laos-siden for at sejle et par dage på Mekong-floden ind i landet. Det var der en del andre rygsækrejsende, der også havde planlagt. Her balancerer vi ombord på båden.
Ved landsbyerne langs floden lagde båden til og skiftede varer og passagerer. Vi blev stuvet ned i lasten sammen med sodavandskasser, får og rissække.
I denne landsby overnattede vi. Jeg sov i en hytte uden for byen, hvor der ikke var lys, og fik et godt indtryk af livet på landet. I byen Luang Prabang steg jeg af båden og brugte et par dage på at udforske denne gamle kongehovedstad. Her søndag morgen går indbyggerne i tempel.
De fleste unge thailændere tager en frivillig periode som munk for at forbedre sig blive genfødt i en bedre skikkelse - og ultimativt at nå Nirvana - paradis. Mange af templerne er prægtige - ikke mindst i kontrast til de primitive forhold udenfor - men ser ud til at blive flittigt brugt i disse meget buddhistiske områder.
Typisk gadebillede fra en mindre by i Thailand - her Nong Khai ved grænsen til Laos ved Vientianne. Tilbage i Thailand var det godt at få et lækkert måltid mad og en stor Carlsberg - med udsigt til Laos på den anden side af Mekong.
Overalt i gadebilledet ser man små offersteder, hvor man lige kan tænde et lys - eller katten kan finde en solrig plads. Den megen bæren rygsæk gav ømme skuldre, så da en blind bedstefar i et guest house tilbød at fjerne ømheden, slog jeg naturligvis til. Utroligt, at en blind mand straks kan finde de allermest ømme steder. Han havde gode kræfter i fingrene, men det føltes godt - bagefter.
Transporten i byerne foregår med Tuk-Tuk - et hurtigt og meget billigt transportmiddel, som kan komme fem overalt. Her er Tuk-Tuk chaufføren set indefra - det er dog ikke alle der kører iført høj hat og diplomatfrakke.