Beijing, juli 2007

Ankomsten til hovedbanegården i Beijing. Byen er præget af brede gader med rigtig god plads til cyklisterne. Bilerne er dog nu i klart overtal.
Vores hotel ligger i et Hutong-område - det er de gamle kvarterer med masser af liv i de smalle gader - og næsten ingen biler. Overalt sidder folk ude på fortovet og spiller kort eller mahjong. Husene har ikke toiletter, men der er mange offentlige, hvor kvinderne mødes og vasker tøj.
Første aften fik vi et festmåltid, hvor vi delte mange forskellige retter - den ene mere lækker end den anden. En værdig måde at fejre afslutningen på 10 dages smalkost. Restauranterne er meget synlige i gadebilledet. Denne her er specialiseret i Peking-and, hvilket muligvis fremgår af den store facade.
Man kan også bare tage sin stol og kanariefugle med ud på gaden og spise sin aftensmad. Kineserne er meget aktive handelsfolk, og de små gader er fyldt op med boder og forretninger.
For at komme lidt mere rundt i byen lejede vi nogle cykler. Her kører Camilla og Michael ind på den Himmelske Freds Plads (Tiananmen). Og her cykler Anja foran den Himmelske Freds Port med det kendte portræt af folkemorderen Mao Zedong, hvis vanvittige politik kostede måske 50 mill. kinesere livet..
Bag den Himmelske Freds Port ligger den Forbudte By, der i perioden 1422-1912 var sæde for den kinesiske kejser. Mao var hurtig til at overtage kejserrollen - fjernt fra folket. Der er i dag ganske få propaganda plakater i bybilledet. De mange plakater fra min tid i Hong Kong i 70erne sælges nu i lasede eksemplarer af gamle koner på gaden.
Tiananmen er verdens største plads (44 ha), hvor der i 1989 var store studenter demonstrationer. Sikkerheds- politiet er her - som overalt i byen - meget synlige. Mere fredelige sysler i en kaligrafiforretning, med udsøgte skrive- og malepensler i alle størrelser.
Vest for den Forbudte By ligger det tidligere legations område. Det var her de europæiske magter havde deres ambassader i sidste århundrede, hvor de bl.a. gennem opium styrede landet. Her den hollandske legation. Man kan stadig skimte det tidligere gadenavn, Rue Hart

Læs næste afsnit