Irkutsk, juni 2007

Irkutsk ligger 5185 km øst for Moskva, det vil sige vi har kørt med en gennemsnitsfart på ca. 60 km/t. En hyggelig og nydelig by med en masse flotte huse fra før revolutionen. Irkutsk var det russiske vilde østen, med pelsdyr, guldminer og handel med Kina. Der er stadig adskillige flotte, men noget forsømte træhuse.
Som det ses, kunne træværket godt trænge til noget nyt maling. En detalje, der formentlig er lavet med en løvsav.
Der var i det mindste håndværkere dengang. Huset her, hvor vi boede en enkelt nat, er bygget i 1905 og altså over 100 år gammelt. Modsat under Sovjet-tiden, her med et helt typisk eksempel på byggekvaliteten. Denne bygning er formentlig fra 1950erne eller muligvis senere.
Derefter sejlede vi på den kæmpestore Baikal sø ud til en lille landsby, som kun kan nås ad søvejen. Billede fra den familie, vi boede hos. Drikkevand kom direkte fra søen.
Mor lavede solid russisk mad til os - især blinis med hjemmelavet hindbærsyltetøj var populært. Her får Michael en gang hårvask af Camilla. Baikal søen var virkelig for kold at bade i, så vi klarede os med håndvasken - når ellers pumpen virkede.
Vi boede i de to lyse huse, med et fælles das bag grantræet midt i mellem. Den ene seng i kammeret under det 50 år gamle landkort over det sovjetiske rige. 
Isoleringen af huset, der stadig var under konstruktion, er helt økologisk, med mosser, rensdyrlav og lignende. Hovedgaden i den lille landsby ved Baikal søen. Det eneste motorkøretøj i byen var en knallert med lad.
Den ene af de to sidegader.. Landsbyens eneste butik.
Men der er dog et bibliotek. Månen spejler sig i Baikal søen - udsigt fra vores værelse.

Læs næste afsnit