Korea, juli 2007

Benthe og nevø Henrik med familie fløj direkte til Korea - her er vi alle 10 samlet i Jongmyo paladset. På rundtur i Changdeokung paladset - et kæmpestort område med det ene palads flottere end det andet. Er oprindeligt bygget i 1405.
Ved Changdeokung paladset så vi vagtskiftet, der tilsyneladende foregår som i kejserens dage. Dragter og udstyr er også originalt, men det så nu ud til at vagternes skæg var klæbet på. 
Stadig fra Changdeokung paladset med de mange tage og flot klippede træer. I de små gader mellem paladset og byen ligger de flotte huse, hvor aristokraterne fra kejser-tiden boede.
Henrik søn Ebbe har naturligvis sin AGF-trøje med til Korea. På gaden ser vi denne lille apoteker, der med sin håndbetjente kødhakker kan formale biller, larver, tørrede planter og slanger for derefter at komme pulveret i små kapsler - lige til at sluge.
Sydkorea er i dag et meget moderne samfund, hvor tehusene er afløst af kaffebarer. I andre kvarterer er der små huse med tage i mange farver.
Seouls store fiskemarked er en kæmpehal med hundredvis af sådanne boder. Her er det især skaldyr i mange varianter. En specialitet er søpølser, som vi dog undlod at smage på.
Når fiskene er valgt, bliver de fileteret her på træblokken og serveret som rå fisk. Skroget bliver der kogt dejlig suppe på. Et par muntre piger ved nabobordet spiste levende rejer: De knækkede halsen på de sprællende rejer og dyppede dem så i sojasovs.
Flotte arrangementer med krukker og planter. Folk med penge holder ikke bryllup i forsamlingshuset. En paladslignende bygning indeholdt flere store lokaler, der stod klar til næste bryllup. Her er Sille fotograferet i festsalen..
Vi tilbragte nogle dage i Sokcho, der ligger ved kysten ud mod det Japanske Hav. Her er også den store nationalpark Seoraksan, der desværre var indhyllet i regntåger hver dag. Her i disen ses eksempler på buddhisternes vane med at stable sten, der ledsages af et ønske om held og lykke. 
I Sokcho boede vi på dette Disneyland hotel. Også værelserne var usædvanlige, idet sengen bestod af dette tæppe på gulvet. Det er den originale koreanske ondol, hvor man sover på det opvarmede gulv.
Udover regnvejret var der også kraftig blæst, så badegæsterne kunne højst få dyppet tæerne, når der kom en ekstra stor bølge op forbi afspærringen. I stedet gik vi på oplevelse ved havnen med de mange fiskerestauranter. Alle fisk var levende (bortset fra de tørrede blæksprutter). Faktisk så jeg kun døde fisk på min egen tallerken.
Det var hyggeligt at spise frisk fisk på havnefronten. En fisk der venter på at en restaurantgæst skal pege på den.
Hvis man mere er til flæskesteg, så kan dette også lade sig gøre. I parkerne spilles der ivrigt brædtspil.
Koreanerne er mestre i at bruge granit til alt fra hele broer til figurer.  Og Sille foran en mini-Buddha. 
Når vi skulle vælge restaurant kunne vi mange steder se menukortet udstillet som meget naturtro plastikretter. Bordene kunne være lave, som her, hvilket gik noget ud over blodomløbet i vore stive ben.
Her steges der kød på den åbne grill med masser af lækre - og krydrede - sideretter. Det kunne være nødvendigt med en stor øl til at skylle det hele ned med.

Læs også Rejsebrevet
Tilbage til Ruten