Mine 10 bedste..
Der er mange fornøjelser og oplevelser
forbundet med at rejse, og vi begejstres sikkert hver især over forskellige
ting: Nogle går store omveje for at se endnu en zoologisk have, medens andre
bestiger vulkaner og nyder udsigterne.
Jeg kan godt lide at snuse rundt i
baggyder, hvor jeg tillige ofte finder nogle fine lokale spisesteder. Jeg
forsøger nemlig altid – selv når jeg rejser forretningsmæssigt – at
spise et sted, hvor også de lokale håndværkere og lignende godtfolk samles.
Her er maden altid god og billig, og det er min erfaring, at man samtidig får
opbygget den lokale bakterieflora i maven. Bortset fra en lille
skaldyrsforgiftning i Mexico skal jeg nok mindst 25 år tilbage i tiden, for
at finde et eksempel på maveproblemer.
Maden er altså for mig en meget
væsentlig del af det at rejse, og faktisk husker jeg nok omstændighederne
ved flere måltider end ved besøg på museer og den slags. Jeg vil derfor
ikke vige tilbage fra at kalde måltiderne for en vigtig kulturfaktor, som i
høj grad er med til at give giver landene og indbyggerne deres karakter og
særpræg. Jeg har da også i en del år haft for vane i mine rejsenotater at
give dagens kulinariske nydelser stjerner fra 0-6.
Her er et udpluk af nogle af de mange gode
måltider, som jeg har nydt:
- León,
Nicaragua. Lidt nede af
gaden fra Hotel Avenida tæt ved markedet dukkede der om aftenen nogle
kvinder op og standrede en trækulsgrill. De havde også medbragt nogle
store plastsække fyldt med kyllingestykker i salsa marinade samt
grøntsager og ris. Ikke mindst den gode, stærke salsa var helt
formidabel god. Jeg blev i byen en ekstra dag for at spise aftensmad nok
en gang.
- Lantau,
Hong Kong. En times færgesejlads fra Central ligger Lantau, som er en
ganske spændende ø. Som afslutning på en dag ved stranden, vandretur
rundt om øen og gennem det vrimlende landsbymarked, fandt vi en slags
restaurant nede på havnen, hvor fiskene svømmede rundt i nogle store
kasser ved siden af bordene. Her fik vi adskillige portioner
hvidløgsrejer ledsaget af adskillige store flasker Carlsberg. Vi sad
under en presenning, da et tropisk regnskyl satte ind, hvilket så gav os
lejlighed til at få endnu flere rejer og øl på bordet. Det blev en
yderst munter sejlads tilbage til HK Island.
- Bag
i Previa’en, Italien: Jeg har flere gange været på tur gennem det
meste af Europa med min datter Anja. Vi kører i Previa’en, hvor vi ofte
også sover og til tider spiser. Efter en indkøbstur på et italiensk
marked går Anja i gang med at forberede et større antal antipastaer,
medens jeg prøvesmager vinene. Selv de bedste restauranter kan dårligt
hamle op med disse specielt udvalgte lækkerier.
- Seoul,
Sydkorea: Da vi i sin tid hentede vore to adopterede piger i Korea,
var vores første introduktion til det koreanske køkken en lille halvgemt
restaurant i skyggen af KFC. Vi bestilte et eller andet, og fik stillet et
gammeldags gasblus op på bordet. Så kom de med nogle kageforme, hvorpå
de stegte smørmøre oksestrimler i oceaner af hvidløg. Tilbehør ris og
den uundgåelige (og uundværlige) kimchi - kinakål lagret i chili, som
ses i store lerkrukker ved hvert hus i landet. Heldigvis er øllene også
her i voksenstørrelse.
- Skagen,
Danmark. En sommerdag ved havnen, velforsynet med indkøb fra de mange
fiskeforretninger, nogle øl og en fiskekasse at sidde på – det er
heller ikke så ring’.
- Beirut,
Libanon. Bag hovedgaden Hamra, ja, faktisk et par sidegader i nordlig
retning, lå en ydmyg kælderrestaurant, Stanbuli. Her fik man ikke 20
forskellige meza-forretter, som på turiststederne, men nogle få
velsmagende delikatesser, heriblandt den suveræne kibbe – råt tatar
lammekød. Den lokale arak var naturligvis en fast del af måltidet sammen
med Ksara rosé-vinen fra Bekaa-dalen.
- Atlanterhavskysten,
Portugal. De mange herlige fiskerestauranter langs kysten gør det let
i en uge kun at spise fisk og skaldyr. Jeg arbejder stadig på at smage
alle de påståede 365 forskellige opskrifter med baccalau.
- Riga,
Letland. Letterne er i grunden muntre mennesker, som benytter enhver
lejlighed til at feste. Det er nok derfor, at de både fejrer fødselsdag
OG navnedag, og ét af de bedste steder at gøre det, er i den meget
rustikke Staburags på Caka iela. Her er kun portionerne større en fadøllene,
og da restauranten er en labyrint af små lokaler, skæve hjørner og
halve afsatser, så kan ethvert selskab i nogenlunde fred synge deres
hjemlands vemodige og muntre sange. Og dem er der mange af. Interessant er
det, når man skal på toilettet i den fjerneste ende, at gå gennem det
ene brusende sangkor efter det andet.
- Boquete,
Panama. Dette måltid husker jeg ikke for dets kulinariske nydelse,
tværtimod, men omstændighederne. Jeg var om morgenen draget op i
regnskoven længere oppe bag kaffeplantagerne, og var godt og grundigt
faret vild. Under min kamp gennem de tætte lianer og med vilde bjergtoppe
til alle sider, og hvor uret nærmede sig solnedgangstid, blev min indre
skytshelgen ved med at fortrænge tanken om, at det måske blev
nødvendigt at lave en hængekøje af de forbandede lianer til overnatning
over skovbundens kryb. I stedet panorerede den et billede af en family
size pizza og en stor Coca-Cola, som skulle være belønningen, når jeg
fandt tilbage. Øvelsen lykkedes, en bjergflod dukkede pludselig op og i
den vadede jeg tilbage til civilisationen - og drak hermed min første
cola på den 2 måneder lange tur.
- Luang
Prabang, Laos. Efter godt to uger gennem Thailand – overvejende
afsides beliggende områder langs grænsen til Myanmar – havde jeg fået
en del nudler og anden lækker Thai-mad. Herefter tog jeg en Mekong
flodbåd til Luang Prabang, hvor jeg dagen efter på turistgaden noget
uventet så en indisk restaurant. Deres masala chicken indeholdt lige det
ekstra krydderi, som gjorde denne dag, hvor en speciel buddhistisk fest
blev fejret i de mange templer, helt perfekt.
Og er der nogen der er interesseret i
opskriften, så har jeg herhjemme lige lavet en grønsagslasagne, som er
særdeles lækker.
Søren Padkjær, #112
(Fra artikel i Globen 1/2004, De Berejstes
Klub's medlemsblad)