Burmesisk kulturaften, 26. september 2003
Se pressemeddelelse nederst

Tilberedning af burmesiske "frikadeller" Friske hvidløg, ingefær og chili forberedes til kødsovsen
Grøntsager snittes.. ..og gøres klar til forårsrullerne
Her pakkes forårsrullerne ind i rispapir Maden nydes

Trængsel omkring den store buffet med lækre retter

Burmesisk kulturaften

Omkring 70 deltagere fik sved på panden af den lækre – og krydrede – burmesiske mad.

Efter op til 10 år i flygtningelejre har en gruppe burmesere nu fundet lykken i Bjerringbro.


I rækken af arrangementer med de forskellige grupper af indvandrere i Bjerringbro Kommune, var det denne gang burmesernes tur til at præsentere deres kultur. Det fandt sted på Egeskovskolen, som aftenen igennem gav genlyd af de mange børns leg, af livlig snak på mange sprog, og med en eksotisk krydret duft fra de spændende retter.

Tidligere har både kommunens afghanere og somaliere også med stor succes holdt lignende festaftener. Disse arrangementer indgår som et led i de aktiviteter, som Bjerringbro afdelingen af Dansk Røde Kors og en række frivillige tilbyder kommunens indvandrere, for at alle kan lære hinanden – og hinandens kultur – bedre at kende.

Flygtningelejr
Burmeserne her i kommunen har det tilfælles, at de alle kommer fra FN-administrerede flygtningelejre i Thailand. Flere har boet i disse lejre i op til 10 år, og har nu fundet et fristed her i Bjerringbro, Danmark. Og hvordan er det så gået til?

Baggrunden går helt tilbage til lige efter 2. verdenskrig, hvor Burma opnåede uafhængighed fra England. Mange har forestillinger om Burma fra Kiplings (og Four Jacks) Oh, den vej til Mandalay – eller fra slaget ved River Kwai og den berømte march. Politisk interesserede tænker på modtageren af Nobels fredspris i 1991, Aung San Kuu Kyi, der det meste af tiden sidder i husarrest. Burma har siden uafhængigheden været styret af en militærjunta, der i 1990 prøvede at udskrive valg. Aung San Kuu Kyi vandt valget, men da militærstyret ikke havde tænkt sig at aflevere magten, suspenderede de grundloven.

Det betød, at oppositionen og anderledes tænkende kunne forfølges uden retssikkerhed, og har medført at tusindvis af burmesere har måttet flygte til nabolandet Thailand, hvor bl.a. FN har oprettet et stort antal lejre. Disse lejre består i bedste fald af en masse mennesker stuvet sammen i blikskure på bjergskråningerne – et miserabelt liv, men for mange den daglige tilværelse i op til 10 år.

Familien delt
Ngu War Myint er en glad pige på 26 år, som aktivt deltog i madlavningen i Egeskovskolens skolekøkken. Hun fortæller, at hendes far allerede i 1988 måtte flygte til grænseområdet og skjule sig, da han var politisk aktiv i oppositionen. I 1993 fulgte resten af familien efter, og i 1999 fik en del af familien mulighed for gennem FN at komme til USA. Ngu War måtte dog blive tilbage, da hun på det tidspunkt var gravid, og blev i stedet flyttet til en FN-flygtningelejr i Thailand.

Her blev hun leder af kvindegruppen, der under de primitive forhold hjalp lejrens børn, fødende kvinder og gamle. Efter 3 år i denne lejr fik hun en dag besked på, at hun nu kunne komme til vesten. I lejren vidste alle, at der var mulighed for at komme til 9 vestlige lande, herunder Danmark, som alle havde aftalt med FN at tage sig af et antal flygtninge hvert år. Ngu War blev kørt til lufthavnen i Bangkok og dagen efter sat på et fly – som så viste sig at lande i København!

Hun husker tydeligt datoen, den 15. februar 2002, hvor hun med sine to drenge på 8 og 4 år steg ud i den danske vinterkulde. Turen gik hurtigt til Bjerringbro, hvor hun er faldet godt til og arbejder på Grundfos. Selv om Ngu War kun har boet her i godt et år, taler hun glimrende dansk. Hun har også her i Bjerringbro mødt en anden burmeser, som hun nu kommer sammen med, og de har planlagt at flytte sammen i hendes hus på Brokbakken. 

Kan man her andet end tænke på eventyrerne, at først må man gå så forfærdeligt meget igennem, hvorefter i hvert fald Ngu War føler, at hun til sidst har fået både prinsen og det halve kongerige! 

Og for os andre er disse glade burmesere – og deres ovenud charmerende sortøjede unger - en absolut berigelse i dagligdagen.

Burmesiske forårsruller
Blandt de mange lækre retter fik vi opskriften på burmesiske forårsruller, som tydeligt faldt også i de lokale gæsters smag. De ligger godt i maven og er lette at lave. Opskriften følger her:

Kylling skåret i små stykker steges i olie, tilsættes salt og lidt sukker.
Asiatiske friske nudler steges i olie. 
Rød peber, løg, evt. chilipeber efter smag skæres i små stykker og svitses på panden sammen med bønnespirer.
Disse ingredienser blandes og pakkes ind i rispapir. Derefter steges de færdige ruller i olie – og glæd dig til et herligt måltid!
Rispapir kan bl.a. købes i Bazaren i Århus til nogle få kroner.