Barndom
Jeg blev født på Stærkærvej 2. juledag. Her er billeder af min fars og mors familie samt af nogle af mine legekammerater.
Jeg blev født 2. juledag den 26. december 1945 på Stærkærvej 17 i Bjerringbro. Mens jeg var mindre, var det lidt træls at have fødselsdag 2 dage efter jul. Min far og mor var fattige, så der blev ikke til så mange gaver.
Min bedstemor havde købt huset 3 år tidligere - efter at min bedstefar var død og de havde solgt gården i Randrup. Min far og mor og to brødre, Ivan og Bjarne, flyttede ind i stuen og min bedstemor på 1. sal.
Min far var arbejdsmand, og han tog det arbejde, som der nu var. Jeg husker, at han gik til fagforening på Søndergade (nu Brogade), hvor han fik klistret et lille mærke ind i sin røde fagforeningsbog. Når der ikke var noget arbejde eller på grund af vejret, blev han sendt ud af fagforeningen for at kunne få understøttelse - f.eks. husker jeg, at jeg var med ham ude at skovle sne på en landevej. Snedyngerne langs vejen var meget højere end mig.
Senere fik min far arbejde på Lynol. Det var Lynnerup, der havde opfundet træbetonplader fremstillet af træspåner og cement. De kunne også fås som store rør, der blev brugt som kondens-frie skorstene i stalde, og min far rejste landet rundt for at montere skorstene.
Sidst i 1950erne begyndte han for sig selv som Volmer Padkjærs Murerforretning. Jeg var også med ham rundt til især landmændene, hvor han tilbød dem at bygge eller omforandre stalde eller andre bygninger. Det var en vanskelig start, men efterhånden blev det til en forretning med flere ansatte - bl.a. min storebror Ivan, der blev udlært murer, og Bjarne, der som ufaglært var arbejdsmand.
Min mor havde også forskellige jobs som kogekone, rengøring, opvarter ved selskaber - og jeg husker også engang jeg var med hende ude hos Christian Sørensen i Stærkær for at samle kartofler op. Senere blev hun servitrice på Madsens Hotel, især på ølstuen Christiansborg (hvor der nu bygges boliger). Den lå lige ved siden af markedspladsen (hvor SuperBrugsen nu ligger), hvor der hver tirsdag var et stort grisemarked. Det var dengang almindeligt, at der efter en handel blev drukket lidkøb på kroen. Hun havde også deltidsjob i nogle forretninger, bl.a. som juleassistance i Fru Andersens legetøjsbutik på Nørregade (hvor Home nu har kontor) og i Edvard Mortensens Manufaktur på Storegade (nu Normal).
Jeg husker fra min skolegang på Søndre Skole (nu revet ned), og senere på Realskolen (hvor der nu er kulturhus), at jeg var et temmelig svagt barn. Jeg var ofte syg og lå så alene hjemme på sofaen, da far og mor var på arbejde. Min bedstemor boede på 1. sal og kiggede ned til mig. Lige før min 8 års fødselsdag - en aften hvor jeg havde været ovre ved Poul hos naboen og klatre i deres store kirsebærtræ - fik jeg pludselig meget ondt i maven, da jeg var kommet i seng. Der blev sendt bud efter doktor Astrup og lidt efter dukkede en ambulance op. Jeg havde akut blindtarmsbetændelse og blev kørt på Viborg Sygehus, hvor jeg straks blev vasket og kørt ind på operationsstuen. En sygeplejerske sad med en maske for min mund og snakkede med mig, til jeg sov ind. Da jeg vågnede var jeg enormt tørstig, men sygeplejersken ville kun give mig nogle få dråber vand. På stuen lå vi 8 drenge, og jeg husker en dag, hvor en anden dreng fik gæster, som havde vindruer med til ham. Der gik rygter om, at man vile få blindtarmsbetændelse af kernerne, men da jeg jo ingen blindtarm havde mere, fik jeg vindruerne. Det var første gang, jeg smagte rigtige udenlandske vindruer.
Nogle år senere var jeg nede ved åen og fiske. Da jeg kastede snøren ud, satte krogen sig fast i mit lår. Far tog mig med op til doktor Astrup, som bedøvede mig med æter, som han sprøjtede på en maske, jeg havde for ansigtet.
Mine to brødre var 8-9 år ældre end jeg. De kom ud at tjene lige efter skolen, dvs ved 14-års alderen, så jeg voksede op nærmest som enebarn. Mine brødre så jeg kun, når de var hjemme ved særlige lejligheder.
Billederne her er alle fra før 1958, hvor vi fik et kamera i familien.