Flygtning 1975

Vi måtte rejse fra Beirut den 28. oktober 1975. Jeg arbejdede herefter ud fra LAU, København nogle måneder.

Den 28. oktober 1975 ankom vi med MEA 707B fra Beirut via Frankfurt, som med 8 passagerer fortsatte til København. Benthe fløj videre til Karup og jeg fik værelse på Astoria Hotel i København. Sidste nyt fra Beirut: Alle udlændinge opfordres til at forlade landet.

Næste dag var jeg på kontoret i Vester Farimagsgade, hvor alle var glad over at vi var kommet helskindet tilbage. Om aftenen var jeg på Pinden med PalleW, Lars Ehlertsen og Frølund. Efter e tpar øl inviterede PalleW mig med hjem til Gevninge, hvor Kirsten havde lavet frikadeller med grøntsager og vin. Vi så i TV, at situationen i Beirut er kritisk og at 18 danskere var blevet evakueret - herunder Ib med familie samt Vibs med børnene. Bagefter så vi fodbold Skotland-Danmark 3-1. De har fået en ny hund, Golden retriever, som er 4 mdr gammel og noget kælen. Jeg var tilbage på hotellet godt midnat.

Ib og jeg havde møde med direktøren Lau Jensen, som bekræftede, at kontoret skal fortsætte, samt fik pålæg om at undersøge mulighederne for etablering i andre af områdets lande. Direktørens brev til de danske eksportører.
Så ringede vi til Knud Overgaard, som var i Hong Kong. Kl 16 tog jeg i lufthavnen og fløj til Jylland på weekend. Var oppe i Lee på gården, hvor alt står vel til. Om lørdagen var Benthe og jeg i Gudumholm, hvor der er lavet et pænt badeværelse med træ på væggene og stifter på gulvet. De er desuden ved at lægge planker op til loftet. Nu hvor ukrudtet er faldet sammen, kan vi se, at der alligevel kommer en del træer - i sommer skjulte ukrudtet fuldstændig de nyplantede træer. Skovfogeden fra Hedeselskabet har været der, som reaktion på mit brev om dårlig vedligeholdelse, men lader ikke til at ville indrømme, at det er deres fejl. Var på Rosenlund hos Benthe om aftenen, hvor jeg sov foran fjernsynet.

Søndag den 2. november 1975 var jeg i Århus og se fodbold AGF-Silkeborg 3-1. Hjemme kl 16, hvor jeg var med far ude ved Alfreds dam for at prøve at fange de ørreder, som vi udsatte i sommer. Det lykkedes dog ikke. I stedet fik vi kold flæskesteg til aften, og derefter spillede vi kort til midnat.

Den 3. november fløj jeg til København. Jeg var på LAU's kontor, hvor en række eksportører ringede om situationen efter at vi havde lukket kontoret i Beirut. Senere var jeg til samtale på Aalborg Portland Cement, hvor jeg havde søgt job. Der var dog kun mulighed på kontoret i København, hvilket jeg ikke er interesseret i. Næste dag spiste jeg frokost med Oscar Sand, min kusine Lizzie's mand (der - som tidligere direktør i Irma - er den mest fornuftige i den del af familien). Næste dag var jeg med Ib på Pinden, hvor vi fik en solid gang gule ærter med flæsk og pølse samt diverse øl og Gamel Dansk. Om aftenen med Jens Simonsgaard hjemme i hans nye hus i Skovshoved. Om aftenen var vi i Folketeatret og se et kedeligt stykke med Helle Virkner - tidligere statsministerfrue. Fløj tilbage til Jylland fredag den 7. november. Vi spillede kort til kl. 02 om natten med far, Holst og Ove. Damerne var til andespil.

profileHenrik på cross-banen

Om søndagen havde jeg travlt med at sætte filmdias i rammer og orden. Kiggede i aviser efter interessante stillinger, men der var ikke noget særligt. Om eftermiddagen var vi på knallertbanen for at se Henrik køre løb - han blev nr. 3.

Mandag den 10. november fløj jeg igen til København og var på kontoret. Om aftenen med Ib og Chizuko hos Hjelm Larsen til Mortensand. Vi spiste på Lottenhus - en 300 år gammel kro lige overfor Sorgenfri Slot. Næste dag var jeg inviteret af Oscar Sand til deres seminar om at få ideer på kommando. Det varede 4 timer og var ganske intensivt og interessant. Jeg havde frygtet at falde i søvn, da jeg de sidste dage ikke har sovet meget. Da jeg gik hjemad, var der en stor brand på Nørrebro, hvor 9 mennesker omkom.

Den 5. december 1975 kom jeg tilbage fra en tur rundt til Kuwait, Qatar, Bahrain, Jordan og Beirut. Jeg havde friske vindruer og mandariner med, som vakte stor jubel, samt en flaske Kahlua til mors fødselsdag i morgen. Om søndagen fejrede vi mors fødselsdag med andesteg. Ivan og Bjarne fortalte, at de havde været på tur rundt at se på svømmehaller, da der er planer om at bygge én i Bjerringbro. Ivan har sammen med nogle flere købt Søndergade fra Cyklebørsen til hjørnet til Stærkærvej. Her vil de bygge et nyt forretningscenter. Spillede kort om aftenen igen.
Mandag den 8. december kørte jeg til Århus for at besøge Grindstedværket angående en stilling. Det var dog kun en underordnet til ca. 80.000 kr/år, så det er jeg ikke interesseret i. Det lader til, at kampene er brudt ud igen i Beirut med skyderier og mange dræbte.
Tirsdag, den 9. december fløj jeg til København for at lave rapporten om etableringsmulighederne i de lande, jeg lige havde besøgt. Den 19. december tog jeg til Jylland for at holde juleferie indtil 5. januar 1976.

profileOve på marken ved ejendommen i Lee

Den 23. december hentede vi 150 planter på Hjorthede Planteskole, som Jørgen og hans ven Peter hjalp mig med at plante ved gården i Lee i skellet ind til Kjeldgaard, som læ for gården. Juleaftenholdt vi på Stærkærvej sammen med Bjarne og familie, hvor vi fik risengrød (Conny fik mandelen), vildand og frugtsalat. Jeg fik en træningsdrag + sko, 1 fl whisky, 2 bøger, et maleri af Benthe, en karafel (fra Intergods) og vinafkøler (fra LAU) og pyjamas. Bagefter spillede vi kort til kl 03. Næste dag var Ove, Jørgen og jeg ude at løbe - op i Gullev bakker. Marie Bach - husbestyrerinde hos Alfred ABC døde i aftes, 70 år gammel.

Den 26. december startede Ove og jeg med at løbe en tur helt til Gullev og tilbage langs bækken. Jeg fyldte 30 år. Om eftermiddagen ankom familien Hundahl og kl. 18 kørte vi til Kongensbro Kro, hvor festen skulle holdes - vi var 27. Efteren velkomst gløgg fik vi først røget ørred, dernæst oksehøjreb og sluttede med is med syltede figner. Ib holdt tale og der var to sange. Derefter rundesang og andet morsomt. Til sidst kaffe og kage. Et godt arrangement til i alt 125 kr/person. Næste dag var vi nede hos Ivan og Karen og få en enorm frokost - bagefter badede vi. Den 28. december var vi på jagt på gården i Lee, uden at skyde noget. På hjemvejen kørte vi forbi Alfreds gård i Stærkær, hvor Ib og jeg fangede en ørred i dammen.

profileMin far Nytårsaften 1975

30. december var Benthe og jeg i Aalborg - hos tandlæge Schmidt for at få repareret 3 plomber, hos Salling for at købe klipfisk og sild til nytårsaften, samt hos Emborg, hvor vi spiste frokost og hilste på de gamle venner, incl. EE. Derefter omkring Gudumholm, hvor de har fået lagt bjælker på loftet, men har problemer med fyret, der bruger for meget olie. Tilbage til Aalborg for at tale privat med EE en times tid. I Vejgaard hos Bruun nåede vi også at købe to malerier til i alt 350 kr.

31. december var Benthe og jeg ude for at købe det sidste til i aften. Benthe lavede maden - koldt bord med diverse lækre retter. Vi spiste kl. 18, far, mor, Benthe og jeg, og havde en hyggelig aften.