Midtjyllands Avis

Birthe Winthers afskeds interview om mine rejser - samt senere artikler, 2003 og 2004

Rejseoplevelser ind med maden

Tekst: Birthe Winther
Foto: Jakob Stigsen

Søren Padkjær, Bjerringbro, er formand for De Berejstes Klub og husker bedst fra sine ture verden over hvad han har spist!

»At rejse er at leve«. Denne berømte sætning af eventyrdigteren H. C. Andersen er måske én af de allermest citerede, og citatet dukker helt naturligt op, når man snakker med Søren Padkjær, Bjerringbro, 58 år, og formand for De Berejstes Klub.
Søren Padkjær voksede op i Bjerringbro i årene lige efter krigen. Barndommen bød ikke på ture til udlandet, men han har i sandhed taget revanche med rejselivet siden.
Som barn blev bøger med beretninger fra den store verden om sørøvere, kinesere og andre spændende eventyr slugt, og i mangel af bedre kunne Gudenåen bruges som et farligt sted at udforske.

Rejsefeber

Da Søren havde taget realeksamen blev han ramt af rejsefeber, og han var meget forud for sin tid.
- Jeg indrykkede en annonce i Midtjyllands Avis, hvor jeg søgte efter jævnaldrende, der ville med på en tur rundt om jorden. Men der kom ikke svar fra en eneste, så min sommerferie det år blev en busrejse ned gennem Europa, husker Søren.
Han konstaterer, at de skøre planer om at rejse har ligget i ham altid og han glæder sig over at nutidens ungdom som backpackere drager verden rundt.
De mange litterære bekendtskaber fra barndommen er også smittet af, og Søren er benådet med både evnen til at suge til sig og videregive sine oplevelser. Han boltrer sig med skriverier om sine rejser i klubbens blad Globen, som han en periode var redaktør for, og han har desuden på nettet en hjemmeside, der er meget spændende og i modsætning til mange hjemmesider hele tiden føres ajour og tilføres mange nye ting.

Har besøgt 88 lande

Søren Padkjær har rejst i 88 lande og opfylder rigeligt kravene til at være medlem i De Berejstes Klub.
Men det medlem, der har rekorden i klubben, har besøgt 167 lande ud af de 190 FN-anerkendte lande, der findes. Skal Søren Padkjær slå den rekord, er der altså mange lande endnu, han skal besøge.
Snakken med Benthe og Søren Padkjær finder sted i parrets dejlige sommerhus, en ren naturidyl i Skibelund plantage tæt ved Bjerringbro. Stedet bærer præg af parrets kærlighed til naturen og nære kontakt med dyrene.
- Jeg har brugt masser af korn og fodret rådyrene, siger Søren Padkjær, mens han viser rundt i idyllen. Sammen med en kammerat er han på det seneste begyndt at udforske Danmark på vandreture med primitive overnatninger.

Træf på Kællinghøl

I næste weekend 12.-13. juni holder De Berejstes Klub weekend på det historiske center Kællinghøl i Bjerringbro. Maden laves over bål, og i det lerklinede langhus kan de berejste slænge sig i de bløde lammeskind, mens de oplever beretninger fra fremmede lande.
Benthe og Søren Padkjær har rejst meget sammen og blandt andet i 1970'erne boet godt tre år i Beirut og Hong Kong, hvor Søren arbejdede for Landbrugets Afsætningsudvalg.
- Jeg rejste en del i de regionale områder, men det var en primitiv rejseform dengang, mindes Søren. Jeg sov nogle gange nærmest i pakhuse på havnen, fordi der ikke var hoteller, og hvis der endelig var et hotel, så risikerede jeg ofte, at en sheik havde reserveret hele hotellet til komsammen.
Benthe og Søren boede i Beirut i en tid, hvor der var voldsomme uroligheder, og de blev evakueret et par gange under opholdet. På et tidspunkt var urolighederne så voldsomme at alle udlændinge blev evakueret, og Benthe og Søren kom med det sidste fly ud.
- Vi efterlod alle vores ting, både bil og bohave, men en arabisk ven hjalp mig med at få pakket tingene og sendt med en fiskerbåd til Cypern og videre til Grækenland, så en dag dukkede alle vores ting op i Aalborg.

Lokale spisesteder

Søren har altid godt kunnet lide at være lidt væk fra turistområderne, når han rejser.
- Jeg snuser altid rundt i baggyderne. Jeg kan lide at komme ud i landsbyerne og se lidt af folkelivet, som er det der interesserer mig mest. Benthe synes måske sommetider, at det er at »snage«, når vi går rundt og kigger på de primitive steder. Men det er jo ikke sådan, vi mener det, og det tror jeg heller ikke befolkningen opfatter.
- Jeg søger også efter lokale spisesteder, og spiser gerne et sted, hvor den lokale håndværker eller chauffør kommer. Her kan man være sikker på god og billig mad, og samtidig får man opbygget den lokale bakterieflora i maven, så maveproblemer har jeg stort set ikke mærket noget til de sidste 25 år.
For Søren er maden en meget væsentlig del ved det at rejse.
- Jeg husker mange rejser langt bedre ved måltider end ved besøg på museer og den slags.
- Måltiderne er efter min mening en vigtig kulturfaktor, og de er med til at give landene og indbyggerne deres karakter og særpræg.
Søren har derfor i flere år haft den vane, at han i sine rejsenotater giver de kulinariske nydelser stjerner fra 0-6.

Madoplevelser

I en artikel i Globen kan man om hans ti bedste madoplevelser blandt andet læse denne fra Beirut i Libanon:
»Bag hovedgaden Hamra, ja faktisk et par sidegader i nordlig retning, lå en ydmyg kælderrestaurant. Her fik man ikke 20 forskellige mezaforretter, som på turiststederne, men nogle få velsmagende delikatesser, heriblandt den suveræne kibbe - rå tatar lammekød. Den lokale arak var naturligvis en fast del af måltidet sammen med Ksara rosé-vinen fra Bekaa-dalen«.
Der er mange måder at samle rejsesouvenirs på, og Søren indrømmer, at han samler på kulinariske oplevelser.
- Ja, og det er især fiskekulinariske oplevelser, Søren samler på, indføjer Benthe.
- Det er rigtigt, og da jeg skrev min hit-liste med madoplevelser, kunne jeg næsten huske smagen på en ret, jeg fik for 25 år siden, siger Søren.

På 2. klasse

Efter årene i Beirut fulgte et halvt år i Hong Kong for Benthe og Søren.
- Firmaets politik var, at vi skulle rejse på førsteklasse, når vi skulle oversøisk, men Bente og jeg byttede billetten til 2. klasse og fik i stedet en fjorten dages tur med hotel og besøg i Afghanistan, Nepal med mere, og på samme måde da vi rejste hjem igen, hvor vi besøgte Japan, Honolulu og havde sidste stop på Island.
- Fra Hong Kong kontoret servicerede vi 500-600 danske firmaer og udførte opgaver i hele regionen for dem, det var meget spændende og lærerigt, mindes Søren.
I årene 1976-1982 var han ansat i et firma i Sæby, der blandt andet solgte stenkværne.
- Jeg havde to gange om året en kværntur til Yemen og Ethiopien, hvor de brugte kværne til at male mel til menenskeføde. For fodermøller til dyrefoder var Irak en periode vores hovedmarked, og jeg tror, at vi leverede omkring tusinde fodermøller hertil. Jeg var i de år oftere i Baghdad end i Aalborg, og jeg mødte mange venlige og rare mennesker, så det er vemodigt at tænke på, hvordan det er gået siden.
I midten af 1980'erne rejste Søren Padkjær meget i det den gang kommunistiske Østeuropa. Han har lige fra sammenbruddet af Sovjetunionen i 1991 fulgt udviklingen især i Letland og følt historiens vingesus i brydningen efter kommunismen.

Afsted med familien

I 13 år boede familien på en ejendom ved Lindenborg Å i Nordjylland. Det var en ejendom med syv tønder land og fårehold.
Det var også her, at Benthe og Søren besluttede sig for at udvide familien og adopterede to piger Camilla og Anja fra et børnehjem i Sydkorea.
- Vi havde bedt om at få et søskendepar, og vi rejste selv over for at hente dem. Pigerne var tre og et halvt år og seks år.
Sørens mange rejser tog på et tidspunkt overhånd, og hele familien besluttede derfor at sælge ejendommen. Pigerne blev taget ud af skolen, og sammen drog familien i 1997-1998 i autocamper gennem 37 stater i USA samt nogle få stater i Canada og endelig fire måneder hele vejen rundt i Mexico.
- Det var en utrolig stor oplevelse, siger Benthe, og det var den helt rigtige beslutning, vi traf. Da vi kom hjem, flyttede vi tilbage til Bjerringbro, og det er også en beslutning, vi er meget glade for.

Selvstændig

Søren har de seneste 15 år arbejdet som virksomhedskonsulent, og arbejdet er delt mellem arbejde hjemmefra og på rejser for firmaer.
Benthe, der er udlært skiltemaler, havde i årene i Nordjylland sin egen virksomhed. Hun arbejder i dag på Grundfos, hvor hun synes det er spændende at arbejde med metal.
Benthe kan godt lide at arbejde med hænderne, og hun er virkelig god til det. Det er stort set hende, der har bygget sommerhuset på Skovagervej om til den idyl, det er i dag.
- Men vi har mange gode vejledere i familien, og dem har vi naturligvis benyttet os af, siger Benthe, og Søren har rigtig mange idéer, så vi supplerer hinanden ganske godt.

De Berejstes Klub

Søren har været medlem i De Berejstes Klub siden 1999, og har siden besøgt yderligere en halv snes nye lande.
:- Vi har godt 130 medlemmer, og det er skønt at høre om og læse hinandens beretninger, siger Søren. Han var i et årstid redaktør af Globen, indtil han for et halvt år siden overtog formandsposten for en toårig periode.
Nu glæder han sig til at vise lidt af sin hjemegn frem for klubbens medlemmer ved arrangementet på Kællinghøl i næste weekend.