Ventetid

Jeg var nu i venteposition på at få opfyldt mit store ønske om at komme til udlandet. Der gik alt for lang tid...

Da det hos Erik Emborg (se Emborg] ikke blev til noget med at jeg kunne få opfyldt mit ønske om at komme til udlandet, søgte jeg job hos Landbrugets Afsætningsudvalg (LAU), med henblik på udstationering på ét af de 4 oversøiske kontorer (se LAU). Vi flyttede til København den 31. juli 1972, hvor jeg skulle starte på LAU's kontor den 1. august.

profile
Gåturen til kontoret gennem Botanisk Have, Kongens Have og Ørsted Parken

De første måneder boede vi på et pensionat Centria i Lipkesgade på Østerbro, lige bag de russiske og amerikanske ambassader. Det var med morgen- og aftensmad, og der var altid en særlig lugt af mad og rengøringsartikler på stedet.

Det var dog meget centralt for udforskning af byen til fods - og en skøn spadseretur gennem flere af byens parker til kontoret ved Vesterport. Når vejret var dårligt, tog jeg med S-toget fra Østerport station til Vesterport. Jo, der er trods alt visse fordele ved at bo i en stor by.

Den 1. september flyttede vi ind i et lejet og fornemt gammelt hvidmalet sommerhus ved Strandvejen i Espergærde. med egen strand på den anden side af vejen. Bagtil grænsede huset op til en skov, som en del af de enevældige kongers skove - og som jeg hver dag gik igennem på vej til stationen. Ejeren fru Horneman var en speciel dame, som vi havde en del dialog med..

EF modstand
Som nævnt under Aalborg, var jeg stærk modstander af at Danmark skulle tilslutte sig EF. Ved folkeafstemningen den 2. oktober 1972 blev det alligevel et stort JA. Jeg gik så vidt som til at opsige mit abonnement på den pro-EF Jyllands-Posten og begyndte i stedet at købe modstandernes aviser, Notat og Information. Jeg gik på det tidspunkt ellers meget op i økonmi og investering, hvilket disse to publikationer ikke ligefrem var kendte for. Jeg ærgede mig senere over, at jeg ikke var opmærksom på de store investeringsmuligheder, som et EF-ja gav - og som alle andre tog som givet. Dette blev ironisk nok yderligere bekræftet i netop Information.

Musikalske minder
På den nyindkøbte transistorradio med kasette hjørte vi meget musik - her er nogle af de sange, som stadig bringer minder tilbage om de skønne og smertefulde ventedage, der endte så lykkeligt:

Dr. Hook and the Medicine Show var én af favoritterne - Sylvias Mother. og Sing me a Rainbow.

Vi var også til live-koncert med Sebastian på biblioteket - Når lyset bryder frem.

Og naturligvis tidens store danske band, Kim Larsen med Gasolin Deruda'.

Så kom forløsningen
1973: I årets første måneder fortsatte mine frustrationer over, at jeg stadig ikke havde noget konkret om at komme til udlandet. Det var en besættelse for mig, og jeg forsøgte at finde andre muligheder. Se noget af korrespondancen nedenfor. Men så den 5. april - netop da jeg kom tilbage fra en samtale om et job i Saigon - kom nyheden, at der nok ville blive en ledig plads i Beirut. Og herefter gik det stærkt.

Uddrag fra min 1973-lommebog:

1. januar: Kl. 12.30 rejste vi med toget fra Bjerringbro og var i Espergærde kl. 19.15.Danmark er nu medlem af EF - til nogens glæde og til andres fortrydelse. Så Holbergs Erasmus Montanus i fjernsynet med Erik Wedersøe som EM. Det var en glimrende forestilling.

2. januar: På arbejde igen fik vi at vide, at endnu én af vore kvindelige medarbejdere, Fru Jytte Faust, var blevet dræbt. Hendes tidligere ven havde skudt hende 2 gange i ryggen med et jagtgevær. "Nytårsparaden" blev derfor - ligesom julefrokosten - aflyst. Dog udtalte Lau Jensen nogle mindeord om de to døde.

6. januar: Efter EF-tilslutningen er vinafgiften sat ned med ca. kr. 1,60 per flaske, så billigste normal pris nu er kr. 7,95 for 3/4 l, og vi købte en flaske portugisisk landvin af udmærket kvalitet. Var ude at løbe i skoven ca. 1/2 time. Temperaturen ca. 5º.

10. januar: Købte nom. 15.000 obligationer og 2.000 kr aktier (kurs 315) i Privatbanken, som ifølge rygterne vil udstede friaktier i februar. P. steg i dag med 10 point. 11. januar: P. aktierne steg i dag med 27 p, dvs jeg tjente 540 kr i dag.

13. januar: Om formiddagen i Helsingør og købe bl.a. to par nye bukser til mig. Da vi kom hjem, ringede Gunnar Ertmann og sagde, at Sasha ikke kunne lade hans hund (Trine) i fred, og at de ville af med den. Han kører til dyrlæge med den, hvor den nok får en sprøjte. 14. januar: Ringede til Ertmann. Sasha er nu død. Han havde selv siddet med hende, da hun fik sprøjten. Kl. 13 med toget til Klampenborg, hvor Torben Christensen hentede os. Flot villa i dyrt Gentofte kvarter med antikviteter. Spiste røgede ørreder og torskerogn. Hans Henning Jensen (skolekammerat) og frue var der også.

15. januar: Privatbanken overtager Sparekassen Nordjylland. Palle W Hansens bror får overdraget sagen om fru Hornemans uretmæssige opsigelse af os. Han er dog ikke i tvivl om, at vi kan blive boende iflg. kontrakten. Ringede til mor og bad hende igen om at se efter en bondegård, hvor de kunne bo i fred og ro. Bedstemor er oppe igen og har det helt godt.

16. januar: På skole (Niels Brock's). Det var igen meget kedeligt med de to nye lærere: Falck i jura og Jakielski i Konkurrencemidler i eksporten. De er helt forfærdelige. Talte med Palle W om en tur til London i 3 1/2 dage for 485 kr/person. Det kunne vi godt tænke os.

19. januar: Palle W, Trenter, Benthe og jeg var nede på vort stamværtshus, Pinden bag Hovedbanegården og få en fyraftensøl og håndmadder: Flæskesteg med rødkål - Jeg hentede mine obl. og aktier og Palle afleverede dem i Provinsbanken på vej til sprogskole..


profile
20. januar: Var i Helsingør og bytte de bukser, vi købte sidste lørdag, da de kradsede (str. 82 om maven). Købte bl.a. et stort stykke okseinderlår (kr. 23 - dyrt i Helsingør), som vi fik til aften med en flaske Palanca. Så en times Elvis Presley show i fjernsynet - en optagelse fra Hawaii.  

21. januar: Kl. 14.09 kørte jeg med toget til København for at gå til håndbold i KB Hallen kl. 18.30. Første kamp Efterslægten - Stjernen: 32-19 - ikke særlig godt. Derimod 2. kamp Stadion (DK mester) - Fredericia KFUM: 16-18, meget spændende. Ca. 3000 tilskuere. Pris 6 kr. for ståplads (ingen siddepladser)

23. januar: Talte med tidligere konsulatsekretær i Rio, André d'Auchamp, om muligheden for arbejde i Brasilien. Hans bror er ansat hos fru Horneman's søn (!!) og har tidligere været hos Røber. Han foreslog, at jeg skriver til ham og hører om mulighederne. EK (Emborg) tilråder, at jeg søger hos Røber. Var i skole - kedeligt som sædvanligt med de to nye lærere.


24. januar: Våbenhvileaftale blev i går forhåndsunderskrevet mellem USA og Nordvietnam. Arbejderen. En ø ved Island revner efter jordskælv og vulkanudbrud. Ingen kommer til skade. Jeg skrev kladde til brevet til Røber.

30. januar: Var i skole. Spiste til aften på Imperial's Quick Lunch, hvor jeg fik forloren hare. Det smagte ikke for godt. Fik brev fra fru Horneman, at vi godt kan blive boende, da hun pga en fejl ved bolignævnet får dækning af dem for nedsættelsen i huslejen.

31. januar: På kontoret havde vi besøg af Gerda Kjeldgaard fra Beirut kontoret. Hun var noget utilfreds med Frank Hvorslev, som var meget overlegen og selvglad. Der er helt godt med arbejde for tiden, så jeg ikke keder mig ret meget. Håber dog stadig på positivt svar fra Røber eller at en anden mulighed viser sig.

15. februar: USA devaluerer dollaren med 10%. Kronens kurs fastholdes. regeringen foreslår oprettelse af en postsparebank for offentlige ansatte. Straks modstand fra flere sider. Overenskomstforhandlingernes komediespil fortsætter - åbenbart uden at enighed er i sigte. På biblioteket optrådte Sebastian - jeg husker især denne her.

21. februar: Postede de to breve til André og et firma i Sao Paolo, idet jeg er ved at opgive håbet med Røber. Da jeg kom hjem, var der så et telegram fra Røber!! Selvfølgelig. Han ville gerne høre mine krav og arbejdsønsker. Vil i morgen tale med Udenrigsministeriet, som jeg skal have møde med om udstillingen i Jeddah, og prøve at få nogle tips om Brasilien. I går skød israelerne et libysk passagerfly ned - ca. 80 blev dræbt.

23. februar: Vi fløj til London, ankomst kl. 17.30 lokal tid- Om aftenen var vi Palle W og frue, Werner Larsen og frue samt Benthe og jeg ude i byen. Først Gordon's Wine Bar, hvor Benthe glemte sin hat. Derefter en pakistansk restaurant i Soho, hvor vi spiste meget godt. 25. februar: På Portobello Road - det var vældig interessant - og besøg på et par pub'er. Derefter spadseretur på Oxford Street til Picadelly Circus, med efterfølgende besøg på en del pub'er. 26. februar: Startede på Petticoat Lane og spadserede videre til Tower, Stock Exchange, Bank of England, St. Paul's, Fleet Street, Strand, Trafalger Square, The Mall Buckingham Palace, Whitehall, Downing Street, Vagtparaden, Westminster Abbey, Parliament. Fællesspisning om aftenen på en kinesisk restaurant. 26. februar: Vort fly sad fast i Paris, så vi fik i stedet en udflugt tilen dyrepark og en god frokost, inden vi kom af sted kl. 14. Solskin ligesom de andre dage - udsprungne påskeliljer, forsythia og krokos. Benthe fik 5 kart cigaretter og 2 fl spiritus med.

4. marts: Var ude at løbe om morgenen. Moster Gerda og onkel Harry kom og spiste frokost og aften. I Chile vandt Salvador Allende (marxistisk præsident) yderligere et par mandater i dagens valg. I Frankrig gik Gaullisterne stærkt tilbage til ca. 32% og socialister og kommunister fik ca. 46%. Det afgøres først endeligt på næste søndag ved. 2. runde.


profile
7. marts: Postkort fra Svend Stroyberg, som efter New York og San Fransisco skal til Saigon i Vietnam. Et hårdt slag når man selv går i uvished om i det hele taget at komme ud. Der var brev fra René i Rio, som jeg havde stillet nogle spørgsmål om Røber og forholdene i øvrigt. Han er ikke begejstret for Røber og foreslår at kigge annoncer i en brasiliansk avis.


8. marts: Regeringen holder mange og lange møder om spareplaner - måske som følge af Glistrups skattenægterpartis fremgang. Vil spare 700 mill kr i 1973/74 og 3 mia kr i 1974/75. De fleste af pengene hentes dog nok ved at udskyde nye skatter. Fik en 1000 kr obligation udtrukket. Var på Pinden og få et par portere. Palle W rejser i morgen til Leipzig til den årlige messe. Indsendte skadesanmeldelse på Benthes transistorradio, som er blevet stjålet på arbejde. Kræver 308 kr i erstatning til køb af en ny.

11. marts: Var ude at løbe. Kl. 10 gik vi til Helsingør for bl.a. at købe Jyllands Posten. Herligt vejr, så vi tog en tur med færgen til Sverige, fik en øl ombord, og straks hjem igen. Glistrup er iflg. Observa i JP gået frem til 7% - Socialdemokratiet på 32%, som er det laveste siden 1920.

15. marts: Der var brev fra Frank Hvorslev, at han vil blive 1 1/2 år mere i Beirut. Så er der kun mulighed for at Tobiassen i Puerto Rico springer fra.

18. marts: Dejligt solskinsvejr. Kørte til Helsingør kl. 8, men JP kom først kl. 9.30, så jeg gik rundt på kronborg i en times tid. Der var mange torskefangster ved stranden. Jeg talte 16 joller og 5 kuttere ud for Helsingør med lystfiskere. Fra onsdag bliver der strejke/lookout for ca. 260.000 mennsker, fordi LO og Arbejdsgiverforeningen ikke kan blive enige om en ny overenskomst. Læser W. Somerset Maughan's "Then and Now" - en fantastisk velskrevet bog.

21. marts: Første strejkedag - næsten ingen aviser, men ellers mærkes det ikke for os. Forbereder møde med et japansk fjernsynshold, som skal lave en 30 min film om DK. Møde i UM i morgen.
 

profile
22. marts: Var i Udenrigsministeriet til møde hele formiddagen. Lejede en bil i Avis, Ford Grenada til turen. Var på Pinden med Benthe og Lotte. Købte en ny transistorradio med indbygget båndoptager og afspiller. Pris 1095 kr - 20% rabat til Benthe hos Havemann. Mærket er JVC. 23. marts: Stod op kl. 04.30 og hentede den lejede Ford Granada og japanerne på Hotel Sheraton kl. 07. Derefter til Holbæk Svineslagteri, Harlev Fjerkræslagteri, frokost på Vallø Slotskro (fordrukken ål, peberbøf) og endelig Karise Andelsmejeri. Vi var tilbage ved 16-tiden og tog Benthe og Jens Simonsgaard med hjem.  
Her et af de motiver, som japanerne ikke kunne stå for på turen

24. marts (lørdag): Var nede ved havnen om formiddagen og drikke en øl. Pragtfuldt vejr. Kl. 12 kørte vi til København og spiste frokost i EKKO med japanerne. Derefter til en svineavlergård ved Køge, hvor jeg bl.a. blev interviewet til fjernsynsfilmen. Var hjemme med tog ved 20-iden. Stadig umuligt at købe en avis pga strejken.

28. marts: Var til møde i UM om Jeddah-udstillingen hele dagen - blev først færdige kl. 17.15. Jeg sendte min ansøgning til T. Bak Jensen om International Merchant (Svend's efterfølger). Preben Tobiassen er i denne uge på tjenesterejse og svarer derfor nok tidligst på mandag, om han vil forlænge kontrakten.

30. marts: Fik brev fra Bak-Jensen om at kontakte dem for samtale om jobbet. Brochure over det amerikanske firma Connell Bros. var vedlagt. Fik udtrukket 1000 kr obligationer og købte nom. 1500 kr nye.

1. april: Sygekasserne nedlægges og erstattes af en statslig sygesikring. Samtidig indføres en dagpengereform for arbejdsløse. Dansk fodbold starter med kvartfinaler i landspokalturneringen. AGF - Hjørring: 3-0.

5. april: Var hos T. Bak-jensen, hr. Drachman, kl. 09 og blev grundigt interviewet. Kl. 10.30 til psykologiprøve med fr. Birthe Therkildsen, hvilket uden pause (ej heller frokost) varede til kl. 15.30. Der vil foreligge en indstilling lige før påske om de 2-3 bedste ansøgere. Da jeg kom tilbage til LAU, meddelte Knud Overgaard, at Therkildsen i PRK har sagt op per 1. februar 1974, men til fratrædelse ca. 1/12-1973. Han vil nu tilbyde Frank Hvorslev stillingen, hvorefter jeg i bekræftende fald kan komme til Beirut. Niels Andersen (pt souschef i PRK) kan ikke blive kontorleder. 6. april: Der blev sendt tilbud til Frank Hvorslev om at overtage lederstillingen i Puerto Rico. Jeg er meget skuffet over at jeg ikke kommer til PRK som 2. mand, men det er så fordi NA ikke kan blive leder. Ringede til hr. Drachman og trak min kandidatur til stillingen i USA tilbage. Han blev meget sur, da jeg åbenbart var udset til stillingen. Om aftenen på Pinden, og derefter tog Palle W, Benthe og jeg med Trenter hjem for at drikke påskebryg. Vi var hjemme kl. 01.45.

9. april: Begyndte at læse Thorkild Hansen's "Det lykkelige Arabien " - meget fængslende (naturligvis ubevidst foranlediget af muligheden for at komme til Beirut - selvom jeg har mine tvivl mht Franks ønske om at flytte). Mæglingsforslaget blev ved afstemning godkendt, og strejken ophører ved midnat.

10. april: Der har i nat været israelske angreb i Beirut, hvor 3 ledere af palæstinensernes frihedsbevægelse blev dræbt. Regeringen trådte tilbage. Spiste 3 håndmadder på Pinden til aften sammen med jens Simonsgaard, og så i skole.

profile


12. april: Dagens nyhed i gårsdagens "nye" aviser - første aviser i mere end 2 uger - var Glistrups opinionstal: Gallup 21,6%, Observa 25%. Mor ringede, at far i morgen skal på hospitalet til undersøgelse. Hans sukkersyge er forværret, og nyrerne fungerer ikke tilfredsstillende.



18. april: Tove og Bjarne hentede os med vore ting, da vi snart skal flytte fra huset i Espergærde og igen skal bo på pensionat Centria. Vi kørte kl. 18.30 mod Korsør og sejlede over Storebælt, i Bjerringbro ca. kl. 01. Ringede om formiddagen til Frank for at høre om hans indstilling til tilbuddet om PRK. Han var positiv indstillet, forudsat visse lønmæssige krav blev opfyldt. Vi talte ca. 30 min. Så lader det til endelig at gå i orden. Han priste BK i høje toner.

24. april: Mor var ved lægen om formiddagen, men hun fejlede ikke noget udover stress og overanstrengelse ved at passe far og bedstemor. Vi sluttede påskeferien med at tage toget kl. 12.09 og var i Espergærde kl 20.

profile



Pludselig skete der en hel masse, og selvom det delvis var på en sørgelig baggrund (Ib's hjerteproblem), så gik mit store ønske endelig i opfyldelse.

25. april: Ib Hundahl, BK, har i påsken fået et hjertetilfælde og må holde sig i ro de næste 3 måneder. Frank skal i stedet kaldes til DK til kontorledermøde, og jeg foreslås sendt til BK for at lede kontoret i en måneds tid. Der går nyt tilbud til Frank om PRK stillingen. Benthe og jeg spiste til aften i Osmans vinstue.

30. april: Der kom telex fra Frank, at han accepterer stillingen i PRK - og der blev givet OK til at jeg tager til Beirut mens han er i DK. Jeg skal afsted den 15. maj og være der mindst til 20. juni. Fik flæskesteg til aften.


profile


1. maj: Flyttede på Centria pensionatet til vort "gamle" værelse fra august 1972 - nr. 411. Tivoli åbnede. Spadserer ned gemmen Østre Anlæg og Botanisk Have til Nørreport, hvor jeg tager toget til Vesterport. Fik oksesteg med pommes frites og bønner på pensionatet.


2. maj: Jeg skal muligvis være i Beirut et par uger mere for at hjælpe Frank i en travl periode. Måske laver jeg det sådan, at Benthe kan komme derned i en uge på ferie. Var til fodboldlandskamp i Idrætsparken DK-USSR: 1-1, god kamp, men en del slåskampe og tilskuer skrigen.

4. maj: Spadserede helt til arbejde gennem Østre Anlæg, Botanisk Have og Ørsteds Park. Var ude at blive vaccineret mod kopper og en TAB mod diverse sygdomme. Vi var ude at se på brugte køleskabe til værelset, men fandt ingen til under 250 kr, som vi finder for meget for 3 mdrs. brug. Læste lidt lektier til eksamen næste uge.

8. maj: Var til eksamen. Jeg synes opgaverne var temmelig lette og tror mine besvarelser var overvejende korrekte. Kampene i Libanon tager fortsat til. Sent aften blev det meddelt, at der nu var indledt våbenhvile. Vi fik et køleskab og en ny transistor, da båndmaskinen på den gamle var gået i stykker. Vi hører især Dr. Hook.

10. maj: Var til eksamen - det gik nogenlunde, selvom jeg synes opgaverne var sværer og konkrete besvarelser umulige. På trods af våbenhvilen i Libanon fortsætter kampene. Nu vil Syrien også til at blande sig. Skrev brev til far, der igen er kommet på hospitalet. Bestilte billetter til Beirut og Jeddah. Gennem Cook kan vi altid komme gratis med fly fra Jylland.

profile


12. maj: Vi var rundt at se på København: Rundetårn, Christiansborg, Nationalmuseet, Thorvaldsens museum. Købte 3 bøger om Libanon og Arabien - havde fået 100 kr fra LAU til skaffe baggrundsviden om området.

Især denne bog, der med stor kærlighed fortalte om landet og kulturen, brugte vi meget.


profile

15. maj: Var ude hos fætter Niels Peter til fødselsdag - hele familien var der. Hentede vore billetter - Benthe rejser til Karup den 17. og til Beirut den 31. maj. Der kom afregning fra fru Horneman med ca. 2100 kr retur fra depositum på 3000 kr. Hun beholdt 160 kr til rengøring af haven. Det gider jeg ikke skændes mere med hende om. Skrev til far med retningslinier for ombygning på gården i Gudumholm (billede).




18. maj: Afrejste mod Beirut kl 10 i dejligt solskin. Herefter følger oplevelserne i Libanon under Beirut.

Jeg kom tilbage fra vikariatet i Beirut den 7. juli 1973, og formalia med kontrakter til Frank og mig var nu på plads. LAU giver fly på 1. klasse til alle oversøiske destinationer, men istedet besluttede vi, at hvis vi kunne få værdien udbetalt, ville vi købe en bil i DK på grænseplader og selv køre til Beirut. Vi var derefter ude at se på forskellige biler, og da vi kunne købe uden afgifter og moms, så vi på biler fra den øverste hylde. Vi prøvede en BMW 2002 touring (kr. 26.000), Toyota Seneca (kr. 17.700), Ford Capri (kr. 22.000), Opel Mantra (kr. 19.000) samt en FIAT 124 Sport Coupé (kr. 22.000)- Vi kan få et lån fra LAU til bilen, og efter endnu en prøvetur, valgte vi FIAT'en. Købte også møbler (spisebord og reolsystem) samt bestilte nogle flere Kongelig Porcelæn- tallerkener til en gunstig pris - der alt sammen blev sendt til Beirut med vort flyttegods.

profile

Det var travle dage, hvor vi også var i Gudumholm og se til gården samt til EK og Sys' bryllup - det gik vældig fint for sig med efterfølgende middag hos Sys' forældre. Så desuden en annonce i Jyllands Posten om en ejendom i Krog, som vi var oppe at se på. Den har 5 tdrl mark med korn og det samme med en dejlig blandet skov på skråningen ned til Nørreådalen samt 1 tdrl eng helt ned til åen. Vi bestemte os for at købe den til 285.000 kr med 50.000 kr i udbetaling. Far vil låne mig de 30. Jeg aftalte med Provinsbanken, at jeg låner 20.000 kr til udbetaling samt 10.000 kr til ombygning i Gudumholm med pant i mine obligationer. Det endte dog med, at i stedet for et pantebrev på 105.00 kr til 9% rente og 4% afdrag, så indløste vi det til 65.000 kontant - så jeg har ofret mine obligationer + lån fra far.

De første 14 dage i august 1973 besøgte jeg nogle af de større firmaer, som jeg skal "arbejde" for i Mellemøsten, især eksportører af frosset kød og kyllinger, mælkepulver og ost. Deltog i nogle smagsbedømmelser af smør og Danablu. Det var lidt vammelt, men vi fik nogle gode snapse bagefter. Samtidig havde jeg en annonce i avisen om udlejning i Lee, og der var vel en snes interesserede. Valgte en kreaturhandler, Sigfred Johannesen.

Vi holdt flere afskedsmiddage med min fætter Niels Peter og hans kone Ina, med Palle W og Trenter fra LAU samt hele familien Padkjær, med tanter og mostre, hvor vi samtidig fejrede Benthes fødselsdag den 12. august 1973. Efter en sidste runde besøg på de to gårde, gjorde vi klar til den lange og spændende køretur til Beirut, afgang fra Rosenlund den 19. august 1973.